Pivo a mošty

Ohřívané pivo v různých stylech: Vyzkoušejte je v novém provedení!

podle Julita Leszczyńska - 21 Nov, 2023

Ohřívané pivo v různých stylech: Vyzkoušejte je v novém provedení!

Po podzimní a zimní procházce je rozehřívající nápoj s pivem v hlavní roli čistá radost! Kromě receptů na tradiční ohřívané pivo s ležákem a doporučovaného ohřívaného piva s vajíčkem na nachlazení, je letos také stojí za to vyzkoušet aromatický horký stout, vonící po svátcích, ALE s jablky, a dokonce i velmi rozehřívající světlé pivo po thajsku!

 

Příjemné rozehřívající nápoje

Ohřívané pivo, které zlepšuje náladu, je vedle horkého vína nejoblíbenějším nápojem na podzimní a zimní večery. Jednoduché k přípravě z domácích ingrediencí nejen zlepšuje teplotní pohodlí po dlouhém pobytu na mrazu, ale také uvolňuje a přináší bezstarostnou náladu. Skvěle se hodí při romantických večerech a setkáních s přáteli, naplňující místnost příjemným aromatem. Určitě se také vyplatí vyzkoušet další recepty na rozehřívající nápoje a koktejly, které se mohou hodit zvláště na vánoční a novoroční oslavy.

Jak udělat ohřívané pivo? Stačí ohřát ležák v hrnci a přidat med, oblíbené koření nebo babiččinu malinovou šťávu. Je to jednoduchý a známý recept, který nevyžaduje velké kuchařské dovednosti. S širokou dostupností různých craftových piv vařených v různých stylech může být zajímavou výzvou připravit ohřívané pivo z piv, které není světlé nebo které se spojuje s více aromatickými složkami. Čokoládové, připomínající cider, thajské nebo aromatický koktejl určitě překvapí téměř každého!

 

Tradiční ohřívané pivo

Pokud chcete připravit své první ohřívané pivo, je nejlepší začít klasikou. Zvládnutím následujícího receptu do perfekce se vám lépe podaří vytěžit maximum chutí z dalších návrhů.

Mějte na paměti, že alkohol nemusíte vařit, protože rychle odpařuje. Koření můžete přidávat do hrnce najednou, což umožní jejich éterickým olejům intenzivněji smíchat se s pivem. Med, šťávy nebo ovoce se přidává až poté, co se teplota ohřívaného piva sníží. Tím se neztratí jejich vlastnosti.

Pro přípravu TRADIČNÍHO OHŘÍVANÉHO PIVA budete potřebovat:

  • 0,5 litru ležáku;
  • 5-6 hřebíčků;
  • 1 skořicovou tyčinku;
  • 1 plnou lžičku medu.

Do hrnce vložte skořici, hřebíčky a nalijte pivo. Ohřívejte chvíli na mírném ohni, ale nedovolte vaření. Vyjměte hřebíčky. Nalijte do odolných sklenic s vysokou teplotou, do kterých může také skořice. Před podáváním přidejte med a promíchejte.

 

Ohřívané pivo s vajíčkem

V Polsku známé po staletí ohřívané pivo s vajíčkem je často doporučováno jako prevence proti nachlazení. Dříve bylo považováno téměř za samostatné jídlo, protože kogel-mogel byl míchán s tvarohem a jako příloha k nápoji byly servírovány topinky.

Následující recept na ohřívané pivo s vajíčkem není tak hutný jako jeho renesanční protějšek. Určitě však dokonale zahřeje i největšího zmrzlíka po zimní procházce.

Pro přípravu OHŘÍVANÉHO PIVA S VAJÍČKEM budete potřebovat:

  • 0,5 litru ležáku;
  • 2 žloutky;
  • 6-8 lžiček hnědého cukru;
  • 1 skořicovou tyčinku;
  • 5-6 hřebíčků; Špetku zázvoru;
  • Špetku muškátového oříšku.

Hřebíčky a skořici vložte do hrnce a nalijte pivo. Žloutky důkladně promíchejte s cukrem, špetkou zázvoru a muškátovým oříškem na hladkou, nadýchanou hmotu. Pomalu přilijte kogel-mogel do piva, promíchejte a začněte ohřívat. Občas míchejte, abyste předešli vroucímu bodu. Nalijte do sklenice odolné vysoké teplotě.

 

Rozehřívající čokoládový stout

Sladký zahřívací nápoj v období vánočních svátků není pouze tradiční ohřívané pivo s medem, ale také dvojitě čokoládový stout! Lidé milující chuť kakaa budou nadšeni následujícím receptem, který má neobvyklý základ v tmavém pivu, které není příliš často v ohřívaných nápojích.

Pro přípravu HORKÉHO ČOKOLÁDOVÉHO STOUTA budete potřebovat:

  • 0,33 litru čokoládového stouta;
  • 1 sklenku smetany 30% při pokojové teplotě;
  • 100 ml mléka při pokojové teplotě;
  • ½ hořké čokolády minimálně 70%, nasekané na malé kousky;
  • Šlehačku na zdobení;
  • Skořicovou tyčinku na zdobení;
  • Hnědý cukr podle preference.

V hrnci na mírném ohni neustále mícháním a dbajíc, aby se nespálilo, rozpustit nasekanou čokoládu ve smetaně a mléce. Odstranit z ohně a přilít do čokoládového stouta. V tomto okamžiku můžete také přidat cukr. Vrátit hrníček zpět na plotnu a ohřívat, aniž byste přivedli k varu. Nalijte do sklenice odolné vysoké teplotě. Na vrchol položte šlehačku a vložte do ní skořicovou tyčinku.

 

Aromatická jablka v pivu

Milovníci cideru si jistě oblíbí recept na rozehřívající jabka v pivu! Tentokrát bude základem oblíbený britský nápoj ALE. Při výběru vhodné lahve si dejte pozor, aby to byla anglická varianta označená jako "mild" - méně hořká než ostatní.

Pro přípravu ROZEHŘÍVAJÍCÍCH JABLEK V PIVU budete potřebovat:

  • 0,5 litru piva typu ALE;
  • 2 středně velká sladká jabka;
  • 4 lžíce hnědého cukru;
  • ½ lžičky nastrouhané muškátové skořice;
  • ¼ lžičky skořice;
  • ½ lžičky sušeného zázvoru;
  • Plátek jabka se slupkou na zdobení. 

Oloupejte jabka, zbavte je jader a nakrájejte na drobné kousky. Na horkou pánvi nalijte trochu vody, dejte do ní nakrájené ovoce, posypte cukrem a dušte, dokud nevznikne jablečný pyré. Nakonec smíchejte s kořením, zázvorem a muškátovou skořicí. Zároveň v samostatném hrnci ohřejte pivo, aniž byste jej přivedli k varu. Jakmile dosáhne správné teploty, smíchejte ho s horkým jablečným pyré. Nalijte do sklenice odolné vysoké teplotě a na okraj vložte plátek jabka k ozdobě.

 

Horký Dog’s Nose

Dog’s Nose je koktejl, který díky románu Charlese Dickense "Pickwick Papers" určitě znají všichni milovníci jeho díla. Prý se objevil v období viktoriánské éry a již tehdy vyvolával u Angličanů ambivalentní pocity. Tento rozehřívající nápoj, jehož základem je stout, má fantastickou vůni a překvapuje plnou nečekaných chutí!

Pro přípravu GRZANÉHO KOKTEJLU DOG'S NOSE budete potřebovat:

  • 0,2 litru stoutu;
  • 2 sklenky ginu;
  • 2 lžičky hnědého cukru;
  • 2 špetky nastrouhané muškátové skořice. 

Všechny ingredience smíchejte v malém hrnci a ohřejte, aniž byste přivedli k varu. Koktejl podávejte horký v sklenici odolné vysoké teplotě.

 

Ohřívané pivo po thajsku

Po dlouhém pobytu na mrazu je dobré sáhnout po ohřívacím pivu na nachlazení! Pro tuto příležitost se skvěle hodí ohřívané pivo po thajsku - recept na něj je plný chutí Asie, které samy o sobě osvěžují, rozehřívají a motivují k jednání! Tento překvapivý nápoj udělá dojem na každého, kdo hledá kulinární inspiraci z vzdálených koutů světa.

Pro přípravu OHŘÍVANÉHO NÁPOJE V THAJSKÉM STYLU budete potřebovat:

  • 0,5 litru piva typu lager;
  • 4 lžičky hnědého cukru;
  • 3 listy Kaffir limetky;
  • 6 listů sušené nebo čerstvé máty;
  • 3centimetrový kousek zázvoru;
  • Několik zrn koriandru;
  • Kousek čerstvé citronové trávy;
  • 1 centimetrový kousek chilli bez semínek;
  • Větvičku citronové trávy na ozdobu.

Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky. Koriandr jemně rozmáčkejte. Citronovou trávu zbavte nepotřebných vláken. Chilli nechte v jednom kuse, odstraňte semínka a bílé části uvnitř. Všechny výše uvedené ingredience, včetně máty, listů Kaffir limetky, hnědého cukru a piva, přesuňte do hrnce. Dovolte vařit. Jakmile začne tekutina vrouci, snižte teplotu, přikryjte hrnec poklicí a podávejte 2-3 minuty, již bez vaření. Nalijte ohřátý nápoj do sklenice odolné vysokým teplotám přes sítko, aby v něm nezůstaly žádné pevné části. Před podáváním přidejte větvičku čerstvé citronové trávy pro ozdobu.