Výběr správného vína k masu může být pořádnou výzvou. Víno by mělo doplnit chuť pokrmu a zdůraznit jeho vůni - v této roli se určitě hodí červená vína, spíše suchá a polosuchá. Jaká vína nejlépe ladí se steakem, vepřovým a hovězím masem? Jak je servírovat s elegancí, aby oběd nebo večeře byly ještě příjemnější?
Jaké víno k masu?
Při přípravě romantického večeře nebo rodinného setkání je užitečné se ptát: Jaké víno vybrat k masu? Odpověď závisí na mnoha faktorech: bude to víno k vepřovému masu, k hovězímu masu, k pečeni, steaku nebo možná k tataru. Jaké víno podávat káčeti a jaké kuřeti?
Existují univerzální řešení, mezi něž patří například Cabernet Sauvignon, jeden z nejoblíbenějších červených vín na světě. Vyznačuje se tóny černého rybízu, čokolády a cedru a podtrhuje chuť masových pokrmů, steaků a pečení. Dobrou volbou bude také Syrah - víno pocházející z jižního Francie s bohatou chutí a aroma borůvek, pepře a černého rybízu.
Jaké víno k vepřovému masu?
Jaké víno k vepřovému masu doporučují sommeliéři? Jemnější chutnají pokrmy "ocení" společnost subtilních alkoholů. Skleničky na víno můžete doplnit burgundským Pinot Noir s ovocným a květinovým aroma lesního ovoce, brusinek a třešní, které dominují.
Vynikající volbou je také méně známé víno z odrůdy Barbera z italského Piemontu. Lehce kyselý nápoj se zajímavým způsobem spojuje s chutí vepřových pokrmů. Můžete se také rozhodnout pro Zinfandel - červené víno pocházející z Kalifornie, které se vyznačuje tóny borůvek, jahod a čokolády. Zajímavou možností je španělská Rioja Reserva. Víno zachovává bohatou chuť a vůni ovoce, ale také kůrku od chleba a dokonce i smetanu díky dlouhému zrání v dubových sudech.
Odpověd na otázku, jaké víno k vepřovému masu, není vhodná pro hovězí maso. Která vína jsou nejlepší pro intenzivní pokrmy?
Jaké víno k hovězímu masu?
Výrazná chuť tohoto masa činí otázku, jaké víno k hovězímu masu podávat, trochu složitější než u vepřového masa. Víno nesmí být jídlem přehlazeno, takže je lepší volit alkoholnější nápoje.
Pokud se rozhodnete podávat víno k hovězímu masu, můžete zvolit:
- Cabernet Sauvignon - alkohol z Napa Valley v Kalifornii, který se vyznačuje silnými tóny jako je karameizovaný cukr, tmavé švestky a třešně.
- Châteauneuf-du-Pape - suchý nápoj z jižní Francie s výraznými tóny ovoce a koření.
- Amarone - víno pocházející z Itálie s intenzivní chutí sušeného ovoce a hořké čokolády, které vzniká z rozsušených hroznů.
- Ribera del Duero - španělský nápoj s kořeněnými a ovocnými tóny.
- Malbec - argentinský klasik s tóny černého rybízu, třešní a čokolády.
Jaké víno k steaku?
Ještě zajímavější jsou návrhy, které odpovídají na otázku, jaké víno k steaku. Nezávisle na stupni prosmažení jsou intenzivnější chutné nápoje tou nejlepší volbou.
Masové klasiky v kombinaci s francouzským Bordeaux jsou opravdovým hostem pro chuťové buňky. Nalité do elegantních sklenic potěší každý doušek - v ústech se šíří čerstvá a krémová chuť černého rybízu, malin a třešní.
Barolo z Piemontu s vysokým obsahem alkoholu je ideálním vínem k steaku. Obvykle jsou tříletá vína kyselá - a s časem se stávají mírnějšími. Očarují vás vůní černého rybízu a fialky, pepře, kůže a tabáku. Servírované správně, při správné teplotě a ve správných sklenicích, korunují večeři se steakem v hlavní roli!
Červené víno k vepřovému nebo hovězímu masu podávejte v červených vínech od KROSNO.